Tips vid utdragen tand

Ska du genomgå en tandutdragning – eller har du precis gjort det? Här är tio saker att tänka på som hjälper såret att läka på bästa sätt.

Domkyrkan
031-13 51 29
domkyrkan@tandfokus.se
Grönsakstorget
031-13 86 51
goteborg@tandfokus.se
Nol
0303-74 01 67
nol@tandfokus.se
Våghustorget
019-12 83 53
vaghustorget@tandfokus.se
Se vad våra kunder säger om oss!

Tio råd efter att du tagit bort en tand

Ska du genomgå en tandutdragning – eller har du precis gjort det? Här är tio saker att tänka på som hjälper såret att läka på bästa sätt.

1. Så här hanterar du blödning

Det är vanligt med en mindre blödning under det första dygnet efter att tanden tagits bort. Rulla ihop en ren, lätt fuktad kompress eller näsduk, placera den över såret och bit ihop ordentligt i minst 30 minuter. Undvik att skölja munnen under tiden. Fortsätter det att blöda – gör en ny rulle och bit ihop ytterligare 15 minuter. Om det fortfarande inte gett med sig efter 4–5 försök, kontakta oss på Tandfokus för rådgivning.

2. Var försiktig medan bedövningen sitter i

När du fortfarande är bedövad efter ingreppet – undvik att tugga så att du inte av misstag biter dig i kinden eller tungan.

3. Avstå från mat och dryck i början

En skyddande blodpropp bildas över såret efteråt. För att inte störa läkningen, vänta minst två timmar innan du äter, dricker eller sköljer munnen – gärna tills bedövningen släppt. Välj mjuk, kall eller ljummen mat under det första dygnet. Undvik att spotta eller använda sugrör, eftersom det kan störa blodproppen.

4. Avstå från rökning

Rökning kan försämra läkningen och öka risken för infektion. Bäst är att sluta helt innan ingreppet, men om du röker – undvik det i minst några timmar efteråt, gärna flera dagar eller ännu längre.

5. Ta det lugnt fysiskt

Undvik träning eller annan fysisk ansträngning det första dygnet. Ökad puls och blodtryck kan göra att såret börjar blöda igen.

6. Svullnad och blåmärken är normalt

Det är inte ovanligt med viss svullnad och att blåmärken uppstår. Det är en naturlig reaktion som oftast är som mest uttalad efter 2–3 dagar och går över av sig själv inom en vecka.

7. Ömhet och lätt feber kan förekomma

När bedövningen försvinner kan det kännas ömt, göra ont eller bli svårt att tugga och gapa. Det är helt normalt. Även låg feber under första dygnet kan förekomma efter större ingrepp.

8. Välj rätt smärtlindring

Behöver du ta smärtstillande rekommenderar vi oftast en kombination av Alvedon/Panodil och Ipren/Ibumetin enligt doseringen på förpackningen. I vissa fall, t.ex. vid särskilda sjukdomar eller läkemedel, är Ipren mindre lämpligt – rådfråga din tandläkare. Undvik läkemedel med acetylsalicylsyra (som Treo eller Magnecyl), eftersom de kan öka blödningsrisken.

9. Håll rent – men var försiktig

Fortsätt med din dagliga tandborstning men undvik att komma åt sårområdet de första dagarna. Hoppa också över munsköljning det första dygnet. Från dag två kan du använda bakteriedödande sköljmedel (t.ex. Corsodyl, Hexident eller Paroex) enligt anvisning, i 7–10 dagar.

10. Har du blivit sydd?

I vissa fall sys såret ihop. Ibland används trådar som försvinner av sig själv, andra gånger behöver de tas bort. Om det är en tråd som ska tas bort bokas normalt ett återbesök efter 7–10 dagar. Osäker på vad som gäller för dig? Hör av dig till Tandfokus så hjälper vi dig.