Om du har förlorat en eller flera tänder så kan du sätta in tandimplantat för att få tillbaka ditt leende och din tuggförmåga. Det är en bra lösning för att ersätta tänder. Implantatet sitter fast i käkbenet vilket minskar risken för att det ska lossna.
Det finns många fördelar med tandimplantat, men det är viktigt att vara medveten om eventuella risker, exempelvis komplikationer, som periimplantit. En erfaren och seriös tandläkare kan dock förebygga komplikationer genom noggrann planering av patientfallet.
Här kan du läsa mer om tandimplantat, vilka komplikationer som kan uppstå och vilka förebyggande åtgärder som vi på Tandfokus kan vidta för att säkerställa att du får säkra tandimplantat.
Ett tandimplantat är en titanskruv som opereras in i käkbenet under tandköttet. Implantatet fungerar som en konstgjord tandrot som tandläkaren kan fästa en eller flera tandkronor på. Titan är ett material som lämpar sig väl för implantat eftersom metallen har mycket goda förutsättningar att växa fast i käkbenet. Tandimplantat har stora fördelar jämfört med broar och löstagbara proteser eftersom de är mer lika naturliga tänder. Tandimplantaten ger ofta en bättre tuggförmåga och ett allmänt bättre välmående.
Behandlingen sker i två steg. Det första är en kirurgisk del där titanskruven placeras i käkbenet. Det andra är en protetisk del där tandläkaren fäster tandkronorna på implantatet. Det är mycket viktigt att en tandläkare med rätt utbildning genomför behandlingen för att minska risken för komplikationer. Vi på Tandfokus har många års erfarenhet av att sätta in implantat och vi arbetar regelbundet med den här typen av behandling, liksom kontinuerlig utbildning. Vi genomför alltid en förbehandling för att säkerställa att varje patient har de rätta förutsättningarna för ett lyckat resultat. Under åren har vi hjälpt tusentals patienter att få tillbaka sina leenden och tuggförmåga.
De allra flesta kan behandlas med tandimplantat. Om du har tillräckligt med utrymme i käkbenet och om din munhåla är frisk kan du genomgå behandlingen. Vi på Tandfokus gör alltid en grundlig utvärdering av munhälsan och käkens förutsättningar innan vi påbörjar behandlingen.
Eventuella komplikationer som kan uppstå är exempelvis:
Generellt är det låg risk för komplikationer vid behandling med tandimplantat, men det förutsätter att det är en erfaren tandläkare som utför behandlingen. Den individuella utvärderingen är en viktig förebyggande åtgärd som gör att vi kan minimera komplikationsrisken.
Hos oss kan du alltid känna dig trygg. Vårt team med skickliga och erfarna tandläkare och specialister ser till att du får den bästa behandlingen för just dina tänder. Vi arbetar regelbundet med tandimplantat och håller vår kunskap uppdaterad. Vi lägger mycket stor vikt på patientsäkerhet så att du alltid kan känna sig trygg när du får en behandling hos oss.
Det är viktigt med god munhygien för ge implantaten de bästa förutsättningarna. Om du sköter dina tandimplantat på rätt sätt så kan de hålla hela livet. Du rengör dem på samma sätt som vanliga tänder. Det är mycket viktigt med regelbundna kontroller hos tandläkare eller tandhygienist. Undvik rökning och tobak.
Vill du veta mer om tandimplantat? Kontakta oss så berättar vi mer om hur behandlingen går till. Boka en tid hos oss för en första konsultation där vi utvärderar dina förutsättningar och ditt behov. Välkommen till oss på Tandfokus!
Ett tandimplantat är en metallskruv i titan som opereras in i käkbenet. Implantatet fungerar som en konstgjord tandrot på vilken en eller flera tandkronor kan fästas. Till skillnad från löstagbara proteser och bryggor sitter tandimplantatet fast i käkbenet, vilket gör att det inte lossnar. Det förbättrar tuggförmågan samtidigt som implantatet blir en del av den naturliga tandraden.
Implantatbehandlingen utförs i två steg – en kirurgisk och en protetisk. Under den kirurgiska delen opereras titanskruven in i käkbenet. Under den protetiska delen fäster tandläkaren tandkronan på implantatet. Innan behandlingen påbörjas görs en konsultation och en förbehandling.
Kostnaden för tandimplantatet beror på olika faktorer, bland annat valet av krona, vilken tand som ska ersättas och hur omfattande behandlingen är. Försäkringskassan bekostar vanligtvis delar av behandlingen genom högkostnadsskyddet.
Generellt är det låg risk för komplikationer vid tandimplantat om behandlingen utförs av en erfaren tandläkare som är specialiserad på tandimplantat. Vänd dig alltid till en seriös tandläkare för den här typen av behandling. Även patientens unika förutsättningar och munhälsa avgör risknivån för ingreppet och därför bör alltid en konsultation genomföras innan behandlingen.